Recepten

Betoverende Bulgaarse Lutenitsa

Welkom bij een nieuwe smaakvolle ontdekking in de Bulgaarse keuken! Vandaag laten we je kennismaken met Lutenitsa, een heerlijke geroosterde peper- en tomatendip die perfect gezoet is met een vleugje honing.

Hoe maak je Bulgaarse Lutenitsa

Voor deze Bulgaarse dip heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Begin met het roosteren van 8 rode pepers tot de schil aan alle kanten goed geblakerd is.

Ondertussen rasp je 10 rode tomaten in een grote pot, waarbij je ervoor zorgt dat je de schillen achterlaat. Kook het tomatenvruchtvlees ongeveer een uur totdat al het vocht is verdampt.

Ondertussen, pel de schil van de pepers en verwijder de zaadjes. Mix de pepers tot een gladde puree en zet apart.

Voeg een goede kwaliteit extra vierge olijfolie toe aan de tomatensaus en kook gedurende 20 minuten. Voeg de rode peper puree, zout en honing toe.

Kook het mengsel nog eens 20 minuten en controleer op smaak. Geniet van de Lutenitsa en bewaar het in de koelkast zodra het is afgekoeld, het blijft goed tot 7-10 dagen.

Lutenitsa – Perfect als Broodbeleg of bij Vlees

Lutenitsa is een veelzijdige dip die heerlijk smaakt gesmeerd op brood en ook goed samengaat met vleesgerechten. Deze eenvoudige en smakelijke Bulgaarse delicatesse zal je smaakpapillen betoveren en je laten genieten van de rijke culinaire tradities van Bulgarije. Probeer het zelf en ontdek waarom Lutenitsa zo geliefd is in de Bulgaarse keuken. Smakelijk eten!

Bulgaarse Lutenitsa

Lutenitsa

Lutenitsa – Proef de Betoverende Bulgaarse Rode peper/tomaten dip!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Bulgaars
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 10 tomaten van gemiddelde grootte
  • 8 rode pepers
  • 0,5 kopje olijfolie
  • 3-4 eetlepel honing
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de grill voor en leg de pepers op een bakplaat. Grilleer de pepers tot ze aan alle kanten goed geblakerd zijn en verplaats ze vervolgens naar een grote kom of pot en bedek de bovenkant.
    8 rode pepers
  • Snijd de tomaten ondertussen doormidden en rasp ze op met grootste stand van een rasp. Rasp alleen het vruchtvlees, niet de schil. Voeg al het tomatenvruchtvlees toe aan een grote pot, breng aan de kook. Verlaag het vuur tot een sudderstand en laat onbedekt 45-60 minuten koken. Alle vocht uit de tomaten moet verdampen en het moet een dikke substantie worden. Voeg olijfolie toe aan de pot met de ingekookte tomaten en verlaag het vuur. Laat de tomaten 20 minuten op het vuur staan en blijf regelmatig roeren.
    10 tomaten
  • Verwijder vervolgens de schil en zaadjes van de pepers. Plaats de pepers in een blender en mix tot een gladde puree. Voeg de peperpuree toe aan de tomaten samen met 3 eetlepels honing en 1 theelepel zout. Meng goed en laat 10 minuten onbedekt koken. Voeg eventueel meer zout of honing toe naar smaak.
    3-4 eetlepel honing, zout

Notities

De dip is 7 tot 10 dagen houdbaar in de koelkast (mits goed afgedekt)
Trefwoord Bulgaars bijgerecht, Bulgaarse dip, lyutenitsa

Wat is Lutenitsa en waar komt het vandaan?

Lutenitsa is een traditionele Bulgaarse dip gemaakt van geroosterde rode pepers en tomaten, op smaak gebracht met een vleugje honing. Het is een populaire delicatesse in Bulgarije en wordt vaak geserveerd als broodbeleg of bij vleesgerechten.

Is Lutenitsa moeilijk om te maken?

Nee, Lutenitsa is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Met slechts een paar ingrediënten en een beetje geduld kun je deze heerlijke dip in je eigen keuken bereiden.

Hoe lang kan ik Lutenitsa bewaren?

Eenmaal afgekoeld, kun je Lutenitsa tot 7-10 dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het in een luchtdichte container bewaart om de versheid te behouden.

Hoe kan ik Lutenitsa serveren?

Lutenitsa smaakt heerlijk als broodbeleg op geroosterd brood of crackers. Het is ook een geweldige aanvulling bij vleesgerechten zoals gegrilde kip, steak of als dipsaus voor groenten en chips. Experimenteer en geniet van deze veelzijdige en smaakvolle Bulgaarse dip!

Wat zijn andere typisch Bulgaarse gerechten?

In de Bulgaarse Cultuur speelt eten een belangrijke rol. Er zijn dan ook heel wat typisch Bulgaarse gerechten. Voorbeelden hiervan zijn: Shopska Salade, Bulgaarse Moussaka, Kavarma, Tarator en Banitsa.

Bulgarije