Bulgaarse Feestdagen

Feestdagen zijn net als taal en klederdracht een belangrijk onderdeel van veel culturen. Zo ook voor de Bulgaarse cultuur. Naast de feestdagen die enkel in Bulgarije gevierd worden, vieren Bulgaren ook feestdagen die wij hier ook vieren. Hier gaan we op deze pagina verder niet op in. Enkele van deze dagen die ze in Bulgarije en Nederland allebei vieren zijn: oud & nieuw, kerst en Pasen. Voor het overzicht zie je hiernaast een tabel met de verschillende Bulgaarse feestdagen en wanneer deze worden gevierd. Wil je graag meer weten over de verschillende feestdagen? Lees dan verder!

Feestdag Datum
Dag van de bevrijding van de Ottomanen 3 maart
Baba Marta 1 maart
Feest van de grondwet 16 april
Dag van de Cyrillische alfabet en de cultuur van de Slaven 24 mei
Dag van de eenheid en de grondwetsherziening 6 september
Dag van de nationale leiders 1 november

Dag van de bevrijding van de Ottomanen

De Dag van de bevrijding van de Ottomanen wordt jaarlijks op 3 maart gevierd en herdenkt de onafhankelijkheid van Bulgarije van het Ottomaanse Rijk in 1878. Deze dag is een nationale feestdag en wordt gevierd met parades, ceremonies en vuurwerkshows in steden en dorpen in het hele land.

Baba Marta

Baba Marta is een traditionele Bulgaars feestdag dat elk jaar op 1 maart wordt gevierd en het begin van de lente markeert. Tijdens dit feest geven mensen elkaar martenitsi – rode en witte armbanden of koorden die symbool staan voor gezondheid, geluk en vruchtbaarheid. Het is een traditioneel gebruik om de martenitsi te dragen tot men de eerste bloeiende boom of bloem ziet, waarna ze worden opgehangen in bomen voor geluk en vruchtbaarheid.

Feest van de grondwet

Het Feest van de grondwet wordt elk jaar op 16 april gevierd en markeert de goedkeuring van de grondwet van Bulgarije in 1879. Het is een nationale feestdag en wordt gevierd met parades, ceremonies en culturele evenementen in het hele land.

Dag van de Cyrillische alfabet en de cultuur van de Slaven

De Dag van de Cyrillische alfabet en de cultuur van de Slaven wordt jaarlijks op 24 mei gevierd en herdenkt de heilige gebroeders Cyrillus en Methodius, die het Cyrillische alfabet ontwikkelden en verspreidden onder de Slavische volkeren in de 9e eeuw. Deze dag is een nationale feestdag en wordt gevierd met parades, ceremonies en culturele evenementen in het hele land.

Dag van de eenheid en de grondwetsherziening

De Dag van de nationale leiders is een Bulgaarse feestdag die elk jaar op 1 november gevierd. Op deze dag worden de leiders herdenkt die hebben bijgedragen aan de onafhankelijkheid en ontwikkeling van Bulgarije. Het is een nationale feestdag en wordt gevierd met parades, ceremonies en culturele evenementen in het hele land. Op deze dag worden ook bloemen gelegd op de graven van belangrijke leiders en monumenten in het hele land.

Welke Bulgaarse feestdag ontbreekt?

Hoewel we ons best doen om zoveel mogelijk te weten en leren over dit mooie land, missen we ook nog wel eens wat. Zo kan het dus ook zijn dat er nog een typisch Bulgaarse feestdag op dit lijstje ontbreekt. Is er een dag die we dus absoluut nog moeten toevoegen? Stuur dan een mailtje en wij zullen deze feestdag zo snel mogelijk toevoegen.